Wat is chemische immunologie?

Waar verschillende werelden samenkomen ontstaan nieuwe inzichten. Vanuit die gedachte combineert het Institute for Chemical Immunology (Instituut voor Chemische Immunologie, ICI) de kennis over ons immuunsysteem met de mogelijkheden uit de chemie om op een geheel nieuwe manier geneesmiddelen voor veelvoorkomende ziekten als reuma en kanker te ontwikkelen.

Ons lichaam staat continu bloot aan allerlei ziekteverwekkers, zoals schadelijke bacteriën in ons voedsel of virussen die we van mensen of dieren om ons heen oppikken. Maar bedreigingen komen niet altijd van buiten. Denk maar aan ontspoorde cellen die tumoren gaan vormen. Om onze gezondheid in stand te houden hebben we gelukkig een uitgebreide verdedigingslinie: het immuunsysteem. Dit systeem heeft twee kerntaken.

1: ziekteverwekkers (o.a. virussen, tumorcellen) herkennen en vernietigen
2: alles wat niet schadelijk is (o.a. gezonde bacteriën, voedsel, lichaamseigen cellen) met rust laten

Deze twee taken zijn nauw met elkaar verbonden en het is cruciaal dat het immuunsysteem de juiste balans weet te vinden. Het systeem moet snel en agressief optreden om infecties en tumoren te bestrijden. Maar het moet tegelijkertijd heel selectief en terughoudend te werk gaan en niet reageren op onschadelijke stoffen of gezonde, lichaamseigen cellen. Gebeurt dat toch, dan ontstaan allergieën en zogeheten auto-immuunziekten, zoals reuma en diabetes. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsysteem gezond weefsel waardoor ernstige schade ontstaat.